Labels

Dienstag, 12. Februar 2013

Bakllava ne forme firzamonike


Bakllava ne forme firzamonike


PERBERESIT PER BRUMIN 

½ kg miell
3 kokrra veze
1 gote caji me qumesht
1 gote caji me vaji 
Pak kripe
2-3 luge gjelle me kos
PERBERESIT PER HAPJEN E PETEVE DUHEN
1 gote uje me nishishte 
PERBERESIT PER MBUSHJEN E PETEVE 
½ kg arra te thermuara
PERBERESIT PER SHERBETIN 
1 pakete margarine ose gjalpe
6 gota uje me sheqer
7 gota uje
½ gjysem kokrre (leng limoni)

PERGATITJA E SHURUPIT

Ne fillim do te pergatisim sherbetin qe te ftohet. Kjo lloje bakllavaje e do sherbetin te ftohet dhe petet e mbushura duhet te jene te nxehta sa te dalin nga furra.
Marrim nje ene ku do te hedhim ujin dhe sheqerin.E leme nga momenti i fillimit te zierjes 10 minuta. Para se ta heqim sherbetin nga zjari duhet te hedhim lengun e gjysmes se limonit. E trazojme dhe e heqim nga zjarri qe te ftohet deri sa ne te pergatisim bakllavane. Te cilen do ta sherbetosim menjehere sa ta nxjerrim taven nga furra.




PERGATITJA E PETEVE

Marrim nje ene te thelle dhe hedhim miellin vezet qumeshtin vajin kripen kosin dhe zeme brumin. Nuk eshte e nevojshme qe ne ta leme brumin pak qe te qetesohet, po do ta fillojme me njehere qe te bejeme petet. E ndajme brumin ne 30 pjese (ne kokrra te vegjel). i hedhim siper nisishte cdo ndarje qe te hapim petet. Marrim nje kokerr brumi e shtypim pak me putren e dores dhe e sperkatim me nishishte, ku dhe fillojme qe te hapim peten. Mbasi e kemi hapur peten fillojme dhe e mbushim. 

MBUSHJA E PETEVE

Mbasi e kemi hapur hedhim mbi pete nje pjese te mbushjes qe kemi pergatitur. Marrim okllainen (pecin) dhe e vendosim tek fillimi i petes duke e mbeshtjell me mbushjen. Heqim me kujdese okllainen dhe e rrudhosim peten si firzamonik dhe e vendosim ne tave ku do ti pjekim. Keshtu veprojme me te gjitha petet. Mbasi i kemi bere te gjitha dhe tava eshte mbushur i hedhim margarinen ose gjalpin e shkire dhe e veme ne furre per tu pjekur. Furren na duhet ta ngrohim me perpara. E pjekim ne tepmeraturen 160 grade per 35-40 minuta.
Sherbetin do t’ja hedhim sa te dalin nga furra ( te nxehta) dhe sherbeti i ftohet, ne kete moment e mbulojme taven me nje tave tjeter ose me nje mbulese tavoline qe ta thithi sa me shpejte sherbetin. E leme te ftohet dhe me vone e servirim.

JU BEFTE MIRE.



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen